אבחון פסיכודידקטי הינו אבחון מקיף שנועד לאבחן את מצבו של הנבדק ולאתר את מקור הקשיים שלו בתחומים החברתיים והלימודיים בעיקר. האבחון יכול להתבצע על ידי מאבחן מוסמך שהוא גם פסיכולוג. במידה ואין פסיכולוג ניתן לבצע את האבחון על ידי 2 אנשים, אחד פסיכולוג ואחד מאבחן מוסמך ואת המסקנות הם מגבשים ביחד. האבחון מתבצע במקרים בהם יש פער בלתי מוסבר בין יכולות הילד לבית היכולת השכלית שלו יש לבצע אבחון. לעתים האבחון הדידקטי מספיק כדי לגבש תמונת מצב ולעתים יש צורך לבצע אבחון פסיכודידקטי.
בעוד שהאבחון הדידקטי בודק את היכולות הקוגניטיביות של הנבדק בלבד ביחס לאינטלגנציה שלו, האבחון הפסיכודידקטי בודק גם את ההיבט הרגשי. לעתים היבטים רגשיים בחיים של הנבדק משפיעים על היכולות שלו והוא עלול להתמודד עם קשיים שלעתים נראים לא קשורים לעין לא מקצועית. אך עם זאת, באמצעות מבחנים וראיונות פסיכולוג עם הנבדק, ניתן לגבש תמונת מצב מלאה יותר ולהבין מאין נובעים הקשיים. האבחון הפסיכודידקטי הוא אבחון כולל ומורכב יותר ולכן מחירו גבוה יותר.
מרבית השלבים באבחון פסיכודידקטי דומים לשלבים באבחון הדידקטי. מתחילים בראיון / שיחה עם הנבדק (ואם הוא ילד אז גם עם הוריו) וממלאים טפסים. הפסיכולוג או הפסיכולוגית ישאלו שאלות ויערכו אבחונים פסיכולוגיים שמתמקדים בהיבט הרגשי ותפיסת העולם של הנבדק. בנוסף לכך, יבוצעו האבחונים הדידקטיים לבדיקת היכולות הקוגניטיביות. בדומה לאבחון דידקטי, האבחון הפסיכודידקטי אורך כמס' שעות בדרך כלל במס' פגישות.
לאחר שאבחונים הסתיימו, תהיה תקופת המתנה בה המאבחן (שהוא גם פסיכולוג) או המאבחן והפסיכולוג ביחד יגבשו תמונת מצב ומסקנות, בנוסף להמלצות. בפגישה הבאה יקבלו ההורים והנבדק את החומרים הנ"ל וילוו בהסברים והמלצות להמשך הדרך. גם הצוות החינוכי במוסד בו לומד התלמיד יקבלו מידע והמלצות להקלות והתאמות שלהם זכאי התלמיד במידה וישנן כאלו.
ישנם כמה יתרונות לאבחון פסיכודידקטי. היתרון הבולט העיקרי הוא העובדה שניתן לקבל תמונת מצב רחבה יותר, ולכן היא גם מדויקת יותר. תמונת המצב מתקבלת לאחר שהתקבל מידע רב ומקיף יותר אודות הנבדק ובאמצעות יכולותיו של הפסיכולוג באבחון הפסיכודידקטי ניתן למצוא קשיים חבויים שלא נראים על פני השטח. האבחון הפסיכודידקטי הוא אבחון יעיל הרבה יותר והוא מומלץ מאוד.